Mens achter de techniek

“Alles wat je niet kent, lijkt ingewikkeld.”
Automatisering is de rode draad door de carrière van Dennis Verschoor, eigenaar van AYYA Automation en hoofddocent Meet- en regeltechniek bij TVVL. “Ik ben opgeleid in de industriële automatisering en van daaruit bij een koeltechnisch bedrijf begonnen …

GACS-regelgeving: nog steeds te onbekend bij gebouwbeheerders

Het doel vanuit de Europese Unie is bekend: in 2030 moeten alle nieuwe gebouwen CO2-emissievrij zijn. Twintig jaar later moeten alle bestaande gebouwen gevolgd zijn. Die Europese richtlijn EPBD is daarop de laatste jaren aangepast…

Verplicht systeem nog te onbekend bij beheerders

Het doel vanuit de Europese Unie is bekend: in 2030 moeten alle nieuwe gebouwen CO2-emissievrij zijn. Twintig jaar later moeten alle bestaande gebouwen gevolgd zijn. Die Europese richtlijn EPBD is daarop de laatste jaren aangepast…

Normen maken gebouwen slimmer

Met slimme apparaten kun je gebouwen beter laten ‘presteren’, bijvoorbeeld op het gebied van energieverbruik. Maar die systemen staan niet op zichzelf, benadrukt Dennis Verschoor van AYYA – Automation. De verwevenheid met andere onderdelen van…

Nieuwe EU-regelgeving voor slimme gebouwbeheersystemen

De Europese Unie introduceert nieuwe regelgeving voor Gebouw Automatisering- en Controlesystemen (GACS) om de energieprestaties van utiliteitsgebouwen te verbeteren. Deze systemen bieden aanzienlijke kansen…

Nieuwe hulpmiddelen helpen bouw- en technieksector bij naleving duurzaamheidseisen en Gebouw Automatisering en Controle Systemen (GACS)

Om de bouwsector te ondersteunen bij het voldoen aan strengere regelgeving rondom duurzaamheid en Gebouw Automatisering en Controle Systemen (GACS), stellen TVVL, FHI, en Techniek Nederland 3 essentiële documenten beschikbaar. Deze hulpmiddelen bieden duidelijkheid over de eisen van de Green Deal en helpen gebouweigenaren, installateurs en adviseurs om effectief in te spelen op de uitdagingen en kansen binnen de sector. 

Uitdagingen en kansen in de bouwsector

De bouwsector speelt een cruciale rol in de overgang naar een duurzamere samenleving, en de uitdagingen én kansen liggen zowel in de renovatie van bestaande utiliteitsgebouwen als in de ontwikkeling van nieuwe, duurzame panden. De Green Deal en de daarbij horende regelgeving stellen hoge eisen aan gebouweigenaren, terwijl ze tegelijkertijd kansen bieden voor adviseurs, producenten, installateurs, inspecteurs en specialistische bedrijven. 

Behoefte aan verheldering

Om succesvol aan deze regels te voldoen, is gedegen kennis over GACS en de relevante regelgeving essentieel. Toch is er vaak verwarring over welke stappen noodzakelijk zijn om te voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving. De complexe samenhang tussen bestaande en nieuwe regels, gecombineerd met de noodzaak van een lange termijnvisie, vraagt om heldere richtlijnen en hulpmiddelen. 

Nieuwe documentatie beschikbaar voor brancheleden

Om de leden van de brancheverenigingen te ondersteunen bij deze uitdagingen, zijn nu 3 documenten beschikbaar gesteld. Deze documenten helpen gebouweigenaren en installatiebedrijven om de regelgeving te begrijpen en toe te passen: 

  1. Ontwerp- en controlerichtlijn voor GACS: bijdrage aan energieprestaties van gebouwen
    Dit document, opgesteld door een grote groep leden, biedt een toelichting op de normteksten van de NEN-EN ISO 52120-1 en hoe deze te interpreteren voor de Nederlandse markt. Het dient als waardevol hulpmiddel naast de originele NEN-EN ISO-tekst. Leden van FHI, Techniek Nederland en TVVL kunnen dit document downloaden via de ledenomgeving van de betreffende organisaties.

     

  2. Whitepaper: Verbeter de business met GACS
    Dit whitepaper is specifiek geschreven voor installatiebedrijven, systeemhuizen en adviseurs. Het biedt inzicht in de huidige regelgeving rondom GACS en de mogelijke impact hiervan op de bedrijfsvoering. Door middel van duidelijke tekst en uitgebreide voetnoten krijgen lezers een compleet beeld van de vereisten en de mogelijkheden.

     

  3. Whitepaper: Meer rendement met GACS
    Dit whitepaper is gericht op gebouweigenaren die geconfronteerd worden met steeds strengere regelgeving. Het document benadrukt het belang van het kiezen van een competente technische partner om meerwaarde te creëren voor vastgoed. Ook hier zorgen tekst en voetnoten voor een zo compleet mogelijk overzicht van de situatie.

Bron: https://tvvl.nl
Auteurs: Paul de Backker en Dennis Verschoor