MEns achter de techniek
“Alles wat je niet kent, lijkt ingewikkeld.”
Automatisering is de rode draad door de carrière van Dennis Verschoor, eigenaar van AYYA-Automation en hoofddocent Meet- en regeltechniek bij TVVL. “Ik ben opgeleid in de industriële automatisering en van daaruit ook bij een koeltechnisch bedrijf begonnen. Daarna kwam ik in de klimaattechniek terecht, ook weer eerst als technicus in de buitendienst uiteindelijk naar een functie binnen als hoofd verkoop binnendienst.”
In 2013 is Dennis Verschoor voor zichzelf begonnen met zijn bedrijf AYYA-Automation. “Vooral omdat ik er inmiddels wel achter ben gekomen hoe belangrijk het is om advieswerk in automatiseringsprojecten aan de voorkant goed te regelen. Doe je dat goed, dan win je veel aan kwaliteit gaandeweg het project, zowel in tijd als geld. In het installatiewerk dat ik van 2002 tot 2010 veel heb gedaan, zag ik dat als je één dag, soms een halve dag extra voorbereidingswerk doet, wel een of twee weken winst aan het eind van het project kan opleveren. Die winst wordt behaald omdat je dankzij een goede voorbereiding precies weet welke stappen je zet. Dat is de basis voor mijn eigen bedrijf AYYA.”
Verschoor doet veel automatiseringsprojecten voor universiteiten en ziekenhuizen, alsmede voor de industrie. “Dat zijn projecten waarin wij onze tanden aardig stevig moet zetten. Persoonlijk wil ik niet alleen weten hoe ik iets aanpak, maar ook waarom ik het zo doe.”
Commissies
In dat kader past ook zijn kennis van wet- en regelgeving op het gebied van gebouwautomatisering. Verschoor is onder andere betrokken bij de NEN-commissie Smart Buildings en ook bij de werkgroepen voor de Europese Commissie op het gebied van EU wet- en regelgeving voor gebouwautomatisering. “Dat doe ik vanuit mijn positie bij TVVL, maar ik merk ook in de projecten die we doen dat de vragen uit de markt ook op dat vlak zijn. Want gebouwbeheerders willen graag voldoen aan de wetgeving, maar ze weten niet precies hoe. Dan kom je uit op wat ik de leuke vraagstukken van ons werk vindt. Doordat we dicht op dat vuur zitten, kunnen we de vertaalslag geven van wet- en regelgeving naar de concrete techniek. Het is niet meer een kwestie van dat we ‘een doosje met de techniek erin’ aanbieden. Het gaat veel meer naar functionaliteit dan naar een apparaatje. Dat zien we in ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en het delen van data met bijvoorbeeld de overheid, veelal in het kader van duurzaamheid.”
Het delen van deze kennis met vakmensen in deze branche is wat Verschoor zo leuk vindt aan zijn werk. “Het is ook heel simpel: alles wat je niet kent, is ingewikkeld. Dus kun je maar beter zorgen dat je die kennis tot je neemt.”
Mijn TVVL
“Het is belangrijk kennis in het vakgebied te delen, en daarom ben ik ook in 2011 gaan lesgeven, en sinds 2017 ben ik betrokken bij TVVL, door eerst zelf de opleiding systeemarchitectuur te doen. Ik deed al wel werk op dat vlak in projecten, maar had het papiertje nog niet. In 2018 kwam vanuit TVVL de vraag of ik een opleiding meet- en regeltechniek wilde gaan opzetten, want die had TVVL nog niet. Die opleiding heb ik geschreven en in september 2018 is de eerste groep gestart. Dit jaar september is de 7e groep alweer die deze opleiding volgt.”
Bron: TVVL magazine deel 4 2024 pagina 59
Auteur: Harmen Weijer (Hoofdredacteur)